Meteoriet slaat in op de maan

Op 2 mei jongstleden is in de Mare Nubium (‘Zee van wolken’) op de maan een meteoriet met grote snelheid, ruim 137.000 km per uur ingeslagen. De krachtige inslag veroorzaakte een krater van 3,5 meter diep en 14 meter in doorsnede. Wetenschappers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA hebben de inslag van de meteoriet op video vastgelegd.

“De inslag veroorzaakte een vuurbal die we met behulp van een telescoop hebben vastgelegd. De opnames zijn zeven keer vertraagd, omdat de inslag te snel was voor het menselijk oog. Aan de hand van deze bijzondere beelden konden we de grootte van de krater en de hoeveelheid energie die vrijkwam tijdens inslag berekenen. De energie die vrijkwam bij de inslag is te vergelijken met de explosie van 4 ton TNT”, aldus Bill Cooke van NASA’s Meteoroid Environment Office (MEO).

Het is vrijwel zeker dat een inslag van deze meteoriet niet op de aarde had kunnen plaatsvinden. De meteoriet, die een grote heeft van 25 centimeter, zou binnen enkele seconden in de atmosfeer van de aarde zijn verbrandt. De maan heeft geen atmosfeer, dus sloeg de meteoriet met volle snelheid in op het oppervlak van de maan.


Opnames van de inslag van de meteoriet (het laden kan even duren..)

Bron: NASA