ISS dit weekeinde goed zichtbaar boven Nederland

Dit weekeinde zijn de omstandigheden ideaal om het Internationale ruimtestation ISS te zien overvliegen. Soms zelfs vier keer per nacht. Het internationale ruimtestation draait vierhonderd kilometer hoog in een baan rond de aarde en vliegt met een snelheid van 7,7 kilometer per seconde. Toch is het niet moeilijk om het te zien. Als je tenminste weet waar je moet kijken.

Een klein, maar helder lichtpuntje verschijnt boven de westelijke horizon en beweegt een half in oostelijke richting. Het ISS is één van helderste objecten aan de nachtelijke hemel dankzij de enorme zonnepanelen die veel zonlicht reflecteren.

Normaal gesproken is de beste tijd voor ISS-spotters zo rond zonsondergang of zonsopkomst, als de waarnemer nog in het donker staat, terwijl het ISS wordt overgoten met zonlicht. Maar in juni en december komt het ISS helemaal niet door de schaduw van de aarde en is het de hele nacht zichtbaar bij onbewolkt weer.

Van 17 tot 22 juni komt het ISS drie of vier keer per nacht over. Met het blote oog zie je een lichtpuntje, met een verrekijker ontwaar je al vormen van het ISS.

ISS op de foto
Het is ook mogelijk om foto’s van het ruimtestation te maken. Dat kan heel professioneel, zoals een team van de publiekssterrenwacht in München onlangs deed, maar het kan ook eenvoudiger. Zet je camera op een langere sluitertijd en fotografeer met een statief. Dan verschijnt het ISS als een lichtstreep op de foto.

Wanneer is het ISS te zien?


Een team in München maakte deze gedetailleerde foto op 12 juni 2006

Bron: ESA