Belangrijkste instrument Hubble defect

Volgens medewerkers van het Space Telescope Science Institute in Baltimore is de belangrijkste camera van de Hubble Space Telescope, de Advanced Camera for Surveys (ACS), defect. De twee andere camera’s van Hubble werken momenteel wel naar behoren. Technici op aarde proberen het probleem te verhelpen, maar het einde van de bekende telescoop komt steeds dichterbij.

De Advanced Camera for Surveys kan enorm gedetailleerde opnames maken en staat bekend om zijn grote beeldveld. Al ruim vijftien jaar fotografeert Hubble onder andere nevels, sterrenstelsels en andere verre objecten in het universum.

Nu het belangrijkste instrument defect is, komt het einde van de Hubble Space Telescope steeds dichterbij. Vorig jaar nog besloot de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en de Amerikaanse regering geen extra geld meer uit te trekken om de succesvolle telescoop in bedrijf te houden. De Advanced Camera for Surveys is sinds 2002 in bedrijf en heeft al veel vragen van wetenschappers op aarde kunnen beantwoorden.

Bron: New Scientist