ESA gaat nieuwe weersatelliet lanceren

Het Europese ruimtevaartbureau ESA en de Europese operator van weersatellieten Eumetsat hebben het licht op groen gezet om effectief op 17 juli van op Bajkonoer met een Sojoez-draagraket de eerste Europese polaire weersatelliet, Metop-1, te lanceren.

Stukken aangekomen
De Metop-1 is op 18 april in afzonderlijke stukken (zonnepanelen, nuttige lading en dienstmodule) aangekomen op de lanceerbasis in Kazachstan. Sindsdien is de satelliet in de grote montagehal van het lanceerbedrijf Starsem geïntegreerd en uitvoerig getest. Na alle tests en een blik ook op het grondsegment en de draagraket, hebben ESA (dat de satelliet ontwikkelde) en Eumetsat de voorziene lanceerdatum van 17 juli bevestigd. Beide organisaties beslisten ook het onherroepelijk proces van het voltanken van de satelliet met hydrazine op te starten. Dit diende normaal gisteren/maandag te gebeuren.

Extra Fregattrap
Eenmaal de Metop-1 al zijn brandstof heeft, wordt de satelliet bevestigd op de extra-Fregattrap van de Sojoez en wordt dan door de neuskegel, die voor de gelegenheid groter is dan vroeger, omgeven. De laatste fase in de integratie van de raket bestaat uit het plaatsen van Fregat, satelliet en neuskegel op de bovenste trap van de Sojoez. Naargelang men de constructie bekijkt is dit een tweede of derde trap. Drie dagen voor de lancering verhuist het hele geïntegreerde gevaarte naar een van de twee lanceerplatforms voor Sojoez.

Bron: HLN