Onbekend voorwerp bedreigt het ISS

Een onbekend object is in de buurt van het Internationaal Ruimtestation ISS geraakt, zo heeft een medewerker van de Russische vluchtleiding dinsdag bekendgemaakt. Het voorwerp is tot op 2,8 km genaderd, en baart de vluchtleiding zorgen. Indien het nog dichterbij komt, dient de tweekoppige bemanning over te stappen in de Sojoez die aan het ISS hangt en die als reddingssloep fungeert.

750 meter
Kirejev legde tegenover het Russische persbureau Itar-Tass uit dat de afstand van 2,8 km een netto-afstand is, berekend op basis van een formule waarbij de hoogte en de positie in lengte- en breedtegraad worden gebruikt. Volgens de vluchtnormen is een object niet gevaarlijk als het bijvoorbeeld op een hoogte van meer dan 750 meter passeert, aldus de chef ballistiek bij de Tsoup. Het gebeurt anderzijds dat de netto afstand tien km is en de hoogte minder dan 200 meter. “Dat is reeds gevaarlijk”, beklemtoonde Kirejev.

Terugkeer
Als het nodig is, gaan Vinogradov en Williams inderdaad het bevel krijgen plaats te nemen in de Sojoez TMA-8, om desnoods dringend naar de Aarde terug te keren. Nog volgens de vluchtleider waren er maandag tijdens het koppelen van de cargo Progress twee objecten in de buurt van de spacemeccano. “Deskundigen kwamen tot de slotsom dat zij geen echt gevaar betekenden”. Volgens Jevgeni Melnikov, bij de Tsoup verantwoordelijk voor de manoeuvres van ruimteschepen en het ruimtestation, hebben Russische specialisten hun collega’s van de NASA “meerdere varianten van manoeuvres van het ISS” bezorgd om een eventuele botsing te vermijden.

Indien één van die scenario’s wordt aanvaard, dan zal de baan van het station veranderen en beantwoordt de omloop niet meer aan de voorwaarden voor de lancering van de Discovery. In dit geval dient de voor zaterdag voorziene start van de shuttle opgeschort, aldus Melnikov. De persdienst van de Tsoup beklemtoonde dat er nog geen enkele beslissing over een uitwijkmanoeuvre is genomen. De specialisten consulteren elkaar nog.

Update: Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gaat het om de 80 kilo zware satelliet Hitch Hiker 1 van de Amerikaanse luchtmacht.

Update 2: Volgens het Russische persbureau Itar-Tass is de satelliet Hitch Hiker 1 veilig voorbij het International Space Station gevlogen. Twee uur geleden, om 16:30 uur Nederlandse tijd (18:30 uur in Moskou) vloog de satelliet langs het ISS. Het gevaar voor een botsing is dus voorbij.

Bron: HLN