Nog een paar dagen tot de lancering van Space Shuttle!

Wanneer er geen problemen meer opduiken voor de Space Shuttle, dan zal de Discovery op 1 juli om 21.49 uur Nederlandse tijd gelanceerd worden. Zoals eerder in een persbericht werd gezegd, zijn de terugkerende isolatie- en sensorproblemen geen reden voor het NASA-management om de vlucht uit te stellen. De missie STS-121, onder het bevel van Steven Lindsey, heeft het doel om de Shuttle verder te testen van veiligheidsprocedures en het bevoorraden van het ISS. Ook zal er weer een ESA-astronaut meegaan, Thomas Reiter.

Wanneer er toch iets misgaat, dan staat de Atlantis klaar met een tweekoppige crew een reddingsmissie uit te voeren. De eventuele vlucht heeft voor de eerste keer een eigen naam gekregen: STS-300. Wanneer er geen problemen opduiken met de Discovery, zal de Atlantis zelf vanaf 28 augustus een vlucht maken sinds de Columbiaramp.

Met veel geluk kan de Shuttle 22 minuten na lancering, om 22.11 uur, vanuit Nederland waargenomen worden. De omstandigheden zijn niet perfect omdat de zon nog laag onder de horizon staat. Mocht de vlucht één of twee uur later worden gelanceerd, is de kans op het waarnemen groter.

Op 1 juli zal er vanaf ongeveer 20.00 uur een live verslag komen over de lancering. We hopen je dan terug te zien bij AstroPlaza!

Bron: NASA