Na zestien maandjes rondjes om de maan te hebben doorgebracht, bereidt ESA haar onbemande satelliet SMART-1 voor op het einde van zijn wetenschappelijke missie. Op 19 juni begon de sonde aan een serie manoeuvres die 17 dagen in beslag zullen nemen. Tijdens de ‘zelfmoord’ kan de SMART-1 nog steeds wetenschappelijke gegevens doorsturen. De crash is gepland op 3 september op het maanoppervlak.
Als de SMART-1 niet zijn manoeuvres zal uitvoeren, zal de sonde op 17 augustus het contact met aarde verliezen. Op die manier zou een grote gelegenheid om wetenschappelijke gegevens te verzamelen vlak boven het maanoppervlak niet benut worden. De komende dagen zullen thrusters, kleine stuurraketten, van SMART-1 een paar keer ontstoken worden, woordoor de baan van de SMART-1 90 kilometer verhoogt. Zo blijft de sonde dus iets langer in een baan om de maan.
SMART 1 is de eerste in een serie ‘Small Missions for Advanced Research and Technology’, waar de onderdelen van de sondes en de technologie aan boord een demonstratie moeten zijn van toekomstige missies. SMART 1 gebruikt een ionenmotor, waarbij gebruik gemaakt wordt van het edelgas Xenon en zonne-energie om elektriciteit op te wekken. Na de lancering op 27 september deed SMART 1 er 14 maanden over om op 15 november 2004 ingevangen te worden door de maan.
Dankzij de wetenschappelijke gegevens die de sonde verzamelde, hebben wetenschappers vanuit de hele wereld toegang tot de beste foto’s die ooit genomen werden vanuit een baan om de maan. Daarnaast bestudeerde SMART 1 ook de samenstelling van het oppervlak van de maan. Zo werden ondermeer calcium en magnesium op het maanoppervlak waargenomen.
Bron: ESA