Lancering Space Shuttle opnieuw uitgesteld

Het weer in Florida was vandaag weer hetzelfde als van zaterdag, dus heeft de NASA uit veiligheidsredenen de lancering van de Discovery opnieuw uitgesteld.

“We kunnen het weer niet beïnvloeden en we hebben zeer strikte regels. We lanceren dit ruimtevaartuig alleen als het veilig is”, liet vluchtleider Mike Leinbach zondagmorgen weten. De lancering ging zaterdag op het laatste moment niet door wegens zware bewolking en kans op onweer.

Veiligheid staat voorop bij de NASA, zeker na de crash van het ruimteveer Columbia in 2003, met het verlies van zeven astronauten als gevolg, en de technische problemen die de Discovery vorig jaar ondervond. Nog een mislukte vlucht betekent vrijwel zeker definitief het einde van de Space Shuttle.

Een nieuwe poging wordt op dinsdag om 20.38 uur Nederlandse tijd gedaan. Uiteraard zal AstroPlaza op die dag weer een liveverslag uitgeven, waarvan vandaag niets is van gekomen omdat we om acht uur pas wouden begonnen.

Gebeurtenissen eerder deze dag
Om half twaalf vanmorgen begon NASA het vullen van de externe brandstoftank met zuurstof en waterstof. Het weer is momenteel nog slecht. Iets voor half drie kwam de Orbiter Closeout bemanning en het inspectieteam op het lanceerplatform. De Orbiter Closeout zal de astronauten helpen de Shuttle in te krijgen, en het inspectieteam gaat een twee uur durende inspectie uitvoeren op het lanceerplatform. Een paar minuten later is de externe brandstoftank volledig gevuld. Om 3 uur is het weer nog steeds slecht. Er zal een ‘no go’ worden gegeven als het weer zo blijft, wat meteorologen ook vermoeden. Om half vijf is het weer goed en als het zo blijft, zal de Space Shuttle vertrekken. Iets na half zes vertrekken de bemanningsleden naar het lanceerplatform, waarna ze om zes uur aankwamen. Ze gingen één voor één de Shuttle in. Het bleef nog steeds slecht weer waardoor de lancering om dertien over zeven werd uitgesteld naar dinsdag. Voor de tweede keer heeft het weer weer gewonnen.