Lancering Space Shuttle gaat toch door

Medewerkers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA hebben maandag een scheur ontdekt in het isolatieschuim rond de externe brandstoftank van het ruimteveer Discovery. Dat heeft de NASA meegedeeld. De voor dinsdagavond Nederlandse tijd voorgenomen lancering is volgens de website van de NASA vooralsnog niet in het geding.

Het vertrek van het ruimteveer, oorspronkelijk voorzien op 1 juli, is al enkele malen uitgesteld wegens weersomstandigheden.

Columbia
Isolatieschuim dat afbrak van de tank beschadigde begin 2003 het hitteschild van de Columbia, die daarop bij terugkeer op aarde met zijn zevenkoppige bemanning verongelukte.

Ook bij de jongste lancering van de Discovery vorig jaar veroorzaakte de isolatielaag op de brandstoftank van de spaceshuttle problemen. Daardoor was een niet eerder vertoonde noodreparatie in de ruimte noodzakelijk.

Volgens NASA had het maandag ontdekte probleem met het isolatieschuim geen problemen opgeleverd tijdens lancering of landing. Daarvoor was de scheur van circa 13 centimeter te gering.

Experts van de NASA zullen de situatie nog scherp in de gaten houden voordat het definitieve aftellen voor de lancering kan beginnen. Het spaceshuttleprogramma ligt sinds de problemen in 2005 stil.

De hervatting van het programma is voor NASA van groot belang. Als de nieuwe lancering spaak loopt, dan staat het nagenoeg vast dat dit soort ruimteveren in de mottenballen kan.

Uiteraard zendt AstroPlaza vanavond een liveverslag uit van de gebeurtenissen om de lancering van de Shuttle. We beginnen waarschijnlijk rond 20.00 uur.