Astronomen ontdekken planeten zonder ster

Een team astronomen heeft een bizarre ontdekking gedaan. Op vierhonderd lichtjaren van onze planeet zijn twee hemellichamen ontdekt die om elkaar heen draaien in plaats van om een moederster. In de afgelopen jaren zijn er zijn er verschillende soortgelijke ontdekkingen gedaan, maar bij deze ontdekking ging het nooit om twee planeten bij elkaar.

Uit recente observaties kunnen de astronomen concluderen dat de massa van de twee exoplaneten is zeven en veertien keer zo groot is als die van gasplaneet Jupiter. De afstand tussen de twee objecten bedraagt circa 250 keer de afstand tussen de aarde en de zon, dat komt overeen met 36.750.000.000 miljoen kilometer. De hemellichamen zijn waarschijnlijk een miljoen jaar geleden ontstaan.

Met behulp van het European Southern Observatory (ofwel ESO) in Chili werd de ‘tweeling’ ontdekt door astronomen. Aan de hand van beelden die werden ontvangen van de Very Large Telescope konden de astronomen kleurenbeelden van de objecten ontvangen. Wetenschappers zijn momenteel nog bezig met een onderzoek om het ontstaan van dit soort planeten te verklaren.

Bron: New Scientist