Van vrijdag 11 tot en met zondag 13 augustus 2006 mogen we weer veel meteoren verwachten. De meeste daarvan zullen behoren tot de meteorenzwerm de Perseïden, dus schijnbaar komend uit het bekende sterrenbeeld Perseus. Het maximum van de zwerm valt dit jaar op zaterdag 12 augustus om 22.00 uur.
Kijk in de nacht van vrijdag op zaterdag eens naar de nachtelijke sterrenhemel of de nacht erop. De maan is in die nachten vol en zal helaas enigszins storen. Na middernacht zijn de meeste meteoren te zien omdat de radiant dan hoger aan de hemel staat. Als het weer meezit en het goed donker is, kan je soms wel elke minuut een meteoor aan de hemel zien voorbijgaan.
De Perseïden zijn jaarlijks actief van ongeveer 17 juli tot 24 augustus. In die periode kruist de aarde de baan van de periodieke komeet Swift-Tuttle en botst op kleine brokstukjes die deze komeet tijdens zijn omlopen rond de zon heeft losgelaten. Deze komeetbrokjes, meteoroïden genoemd, variëren in grootte van nietige stofjes die kleiner zijn dan zandkorrels, tot gruis met een diameter van enkele millimeters. Zolang zij verspreid langs de komeetbaan door de ruimte bewegen, gebeurt er niets. Er is immers niets dat hun beweging belemmert. Maar als zij op de aarde botsen en in onze atmosfeer terechtkomen, ondergaan zij wrijving en worden ze sterk verhit.
Bron: Starry Night Pro 5 & Sky and Telescope