Ruimtewandeling astronauten ISS geslaagd

Op 3 augustus om 15.55 uur verliet ESA-astronaut Thomas Reiter het internationale ruimtestation ISS voor een 6,5 uur durende ruimtewandeling (EVA). Samen met NASA-collega Jeff Williams heeft hij het nodige installatiewerk succesvol verricht om de verdere opbouw van het ISS in de toekomst mogelijk te maken.

Na de geslaagde STS-121 missie van het ruimteveer Discovery eerder deze maand en de aankomst van Thomas Reiter aan boord van het ISS, heeft het station voor het eerst sinds mei 2003 weer een permanente driekoppige bemanning. De andere twee leden van de Expeditie-13 bemanning zijn de Russische gezagvoerder Pavel Vinogradov en NASA’s Science Officer Jeff Williams.

Bediening en onderhoud van het ISS nemen een groot deel van de tijd van Expeditie 13 in beslag. Daarnaast heeft de bemanning sinds Discovery het ISS op 15 juli verliet, allerlei experimenten en proefnemingen uitgevoerd, onder meer op het gebied van de levenswetenschappen, natuurkunde en aardobservatie, evenals onderwijs en technologische demonstraties.

Tijdens het verblijf van Reiter zijn twee ruimtewandelingen gepland: een Amerikaanse en een Russische. Die zijn bedoeld om het ISS verder gereed te maken voor de installatie van nieuwe componenten en voor de uitvoering van wetenschappelijke experimenten buiten het station.

De ruimtewandelingen zijn bedoeld ter voorbereiding van de verdere opbouw van het ISS en de aanpassing van het elektrisch systeem tijdens de Shuttlemissies STS-115 en STS-116 in augustus-september en december. Tijdens die twee missies worden extra zonnepanelen en elektrische apparatuur overgevlogen.

Bron: ESA