Astronomen ontdekken zwakste ster aan de hemel

Astronomen hebben een bruine dwerg onder de naam ‘DEN 0255-477’ ontdekt dat momenteel het zwakste object is dat ooit werd waargenomen in het universum, want de kleine ster straalt ruim 100 keer minder licht dan onze ster: de zon. De afstand tussen de aarde en de bruine dwerg bedraagt ‘slechts’ 16,2 miljoen lichtjaar, en dat maakte het waarnemen van het object erg makkelijk.

De ster ‘DEN 0255-477’ (die zich bevindt in het sterrenbeeld Eridanus) heeft een magnitude van 24,4 en is daarom niet zichtbaar aan de sterrenhemel. De bruine dwerg is ruim tien keer zo zwaar als gasplaneet Jupiter en heeft een oppervlaktetemperatuur van ongeveer 1400 graden Celsius.

De kracht van het licht dat door de dwerg wordt uitgestraald, de massa en de temperatuur konden pas bepaald worden toen de parallaxmethode werd gebruikt. De parallaxmethode is de enige methode om rechtstreeks afstanden tussen sterren te kunnen meten. Bij de observaties werd er gebruikt gemaakt van de 1,5 meter telescoop van de Cerro Tololo-sterrenwacht in Chili.

Bron: NOAO