Isolatieschuim vormt geen gevaar voor maanraket

Volgens ingenieurs van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, die momenteel een raket ontwerpen voor een toekomstige reis naar de maan, zal hetzelfde soort isolatieschuim als bij de Shuttlemissies gebruikt worden voor de externe de brandstoftank van het ruimteveer. NASA denk dat dit geen probleem zal veroorzaken.

Bij de lancering van de Space Shuttle op 16 januari 2003, 80 seconden na het vertrek, raakte een stuk isolatieschuim van de externe brandstoftank los. Dit raakte de linkervleugel, die ook bekleed is met de thermische tegels. In deze vleugel deden zich zeven minuten voordat de Shuttle uiteenviel op 1 februari 2003 de eerste problemen voor. Alle zeven astronauten vonden hierbij de dood.

In tegenstelling tot de Space Shuttles, zullen de astronauten in de toekomst met zes personen in een capsule zitten die zich boven op de raket Ares I bevindt. Dat betekent dat wanneer een stuk isolatiemateriaal afbreekt het bemanningscompartiment geen gevaar loopt, zo zegt Danny Davis, project manager bij de ruimtevaartorganisatie.


Artistieke impressie van de raket Ares 1

Bron: Space.com