Wetenschappers denken dat heelal ouder is

Wetenschappers van de Ohio State University de precieze afstand bepaald tot het sterrenstelsel M33 en M31, ofwel het Driehoekstelsel en het Andromedastelsel. De sterrenstelsel zijn allebei een naaste buur van ons melkwegstelsel en bevinden zich respectievelijk op 3 miljoen en 3,5 miljoen lichtjaar van de aarde af, ruim 15 procent verder dan de oorspronkelijke afstand van 2,6 miljoen en 2,9 miljoen lichtjaar.

De leeftijds- en afstandsschaal van het heelal is gebaseerd is op de afstand tussen nabijgelegen sterrenstelsels en andere objecten en daarom kan het zijn dat het universum maarliefst 15 procent groter en ouder is dan voorheen werd gedacht door wetenschappers op aarde. Dit kan worden opgemaakt uit recente observaties van een ‘eclipserende’ dubbelster. De resultaten van deze waarneming worden binnenkort gepubliceerd in het magazine ‘The Astrophysical Journal’.

Omdat het heelal ineens 15 procent groter is, is het ook 15 procent ouder! Opmerkelijk is dat het universum dus geen 13,7 miljard jaar bestaat, maar al 15,9 miljard jaar oud is.


Het heelal is ouder en groter dan gedacht

Bron: New Scientist