Enceladus bedekt maan Rhea

De Amerikaanse ruimtesonde Cassini heeft opnieuw een prachtige foto gemaakt. Op de pas vrijgegeven foto die op 4 juli jongstleden werd gemaakt is te zien dat Saturnus’ maan Enceladus de maan Rhea bedekt. Rhea is een ruim drie keer grotere maan dan Enceladus, de diameter van Enceladus’ telt 505 kilometer en dat van Rhea telt ruim 1500 kilometer.

De afbeelding werd op 4 juli 2006 in visueel licht gemaakt door Cassini op een afstand van 1,4 miljoen kilometer van Rhea en 1,9 miljoen kilometer van Rhea. De schaal van de afbeelding bedraagt 8 kilometer per pixel op Rhea en 11 kilometer per pixel op Enceladus.

Enceladus is de zesde grootste maan van Saturnus. De maan is in 1798 ontdekt door William Herschel. Het oppervlak van Enceladus reflecteert bijna al het zonlicht. Daardoor bedraagt de temperatuur er -201 graden Celsius. In 2005 werden een soort geisers ontdekt die waterdamp uitspuwen tot een hoogte van bijna 500 kilometer.

Rhea is de op één na grootste maan van Saturnus. De maan is in 1672 ontdekt door Giovanni Cassini. Rhea is bedekt met inslagkraters en heeft heldere slierten op het oppervlak. Het oppervlak kan op basis van de dichtheid van kraters worden verdeeld in twee geologisch verschillende gebieden; het eerste deel bevat kraters met een diameter groter dan 40 kilometer, en het tweede deel, te vinden in de pool- en equatoriale gebieden, kraters heeft die kleiner dan 40 kilometer zijn. Dit is een aanwijzing dat er ooit een nieuw deel aan het oppervlak is gekomen.

Bron: Universe Today