Reddingsruimteveer staat klaar

NASA heeft besloten dat het een ruimteveer op reserve zal hebben om een eventuele reddingsopdracht uit te voeren voor elke ruimtevlucht tot aan het eind van hun programma in 2010.

Na het incident met de Colombia in 2003 heeft NASA gedacht aan de mogelijkheid om de bemanning van een beschadigd ruimteveer die vastzit op het ISS te helpen met reddingsmissies. Het ISS zou dan als een tijdelijke veilige thuishaven dienen.

Sinds de Discovery in juli 2005 weer begonnen is met missies heeft NASA een ander ruimteveer die wordt klaargemaakt om een bemanning in nood te redden binnen de 45 dagen sinds de waarschuwing. Het eigenlijke doel was om de steun van het beleid te beëindigen zodra de aangepaste ruimteveren vluchtwaardig werden verklaard. Maar nu zegt NASA: "We hebben plannen om voor elke ruimtevlucht een reddingsruimteveer klaar te hebben staan tot het eind van ons programma”.

De beleidsverandering komt er toch ondanks het succes van de Discovery STS 121 missie vorige maand en ook omdat NASA sinds de onderhoudsbeurt van de Endeavour die voltooid was eind oktober vorig jaar een extra ruimteveer heeft voor alle toekomstige vluchten.

Er is nog geen beslissing gemaakt om ook een extra ruimteveer klaar te hebben staan voor de onderhoudsbeurt van de Hubble Space Telescope. De missie (STS-125) staat op het programma op 11 april 2008.

Bron: Flight