De zes telescopen op de Mauna Kea komen er niet

Na acht jaar van plannen en rechtzaken, heeft een rechter in Hawaï de plaatsing van zes kleinere telescopen, die de twee Keck telescopen zouden omringen, verboden.

NASA was al gestopt het project (Outrigger Telescope Project) te financieren in februari 2006, maar de beslissing van de rechter kan nog verdere gevolgen hebben om eventuele andere telescopen op de Hawaïaanse toppen te plaatsen. Telescopen zoals de geplande Panoramic Survey Telescope en Rapid Respons System (Pan-STARRS) zouden de gevolgen van de rechterlijke beslissing kunnen ondervinden. De telescopen zouden asteroïden en kometen opsporen die dicht de aarde passeren.

"De beslissing heeft veel potentiële implicaties met zich meegebracht voor de toekomstige astronomische ontwikkeling in Hawaï”, aldus Lea Hong, die de vertegenwoordiger was van de tegenstanders van het Outrigger Telescope Project. "Maar ik denk dat die implicaties goed zijn”, zei Lea Hong.

In zijn uitspraak zei Rechter Glenn Hara dat het extra project voor de bescherming van het natuurgebied op de berg, dat door de University of Hawaï’s Institute of Astronomy (UHIFA) gestart was, te klein was. Het nam niet de gehele top van de Mauna Kea in beslag; alleen het gedeelte waar de kleinere telescopen gepland waren.

"Het gebied dat moet worden bewaard en beschermd is de gehele top van de Mauna kea, niet alleen het gebied waar het project plaatsvond”, schreef de rechter in kwestie.

Toekomstige telescoopprojecten in beschermde gebieden zullen een goed, milieuvriendelijk plan moeten hebben over hoe ze het land om hen heen zullen gebruiken.

Bron: New Scientist