De Hubble Space Telescope heeft in een verre planeet buiten ons zonnestelsel waargenomen, zo maakte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bekend. Bij de waarnemingen werd gebruik gemaakt van microlensing, dat betekent dat de zwaartekracht van de exoplaneet gebruikt wordt als lens. Met microlensing-methode is al twee keer eerder een exoplaneet gevonden.
De moederster, die door het leven gaat onder de onuitspreekbare naam ‘Ogle-2003-blg-235L/moa-2003-blg-53L’ werd in 2003 geobserveerd door telescopen op aarde en toen bleek al dat de ster werd vergezeld door een ander hemellichaam. Observaties van de Hubble Space Telescope konden dit uiteindelijk bevestigen.
De onderzoekers merkten op dat de moederster massiever en daarom heter is dan de meest sterren in ons melkwegstelsel. De massa van de ster is 63 procent van de massa van de zon, terwijl de gemiddelde ster slechts 30 procent van de massa van de zon heeft. Naar verwachting is de afstand tussen de aarde en de twee hemellichamen 19.000 lichtjaren en de massa van de exoplaneet is ruim 2,6 keer de massa van gasplaneet Jupiter.
Artistieke impressie van de exoplaneet en haar moederster
Bron: Spaceflight Now