De Hubble constante

Bijna elke astronomische meting hangt af van de Hubble constante. Dit is een cijfer dat de expansie van het heelal berekent. NASA’s Chandra X-Ray Observatory heeft dit getal berekend en kwam uit op 77 km per seconde per megaparsec (3.26 miljoen lichtjaar) met een foutmarge van maximaal 15%. Dit is bewijs dat het heelal tussen 12 en 14 miljard jaar oud is.

Een van cruciaal belang cijfer dat de uitbreiding van het heelal specificeert is het zogenoemde Hubble constante die is bepaald door gebruik te maken van NASA’s Chandra X-Ray Observatory. De waarde komt overeen met recente nieuwe metingen die op een andere manier bepaalt zijn. De waarde is over zeer grote afstand bruikbaar, wat astronomen in staat stelt de evolutie van het heelal beter te studeren.

"De reden waarom dit resultaat zo belangrijk is, is dat we het kunnen gebruiken om de grootte van het universum, de leeftijd van het heelal, en de hoeveelheid massa dat het bevat, te kunnen bepalen”, zei Max Bonamente van NASA’s Marshall Space Flight Center (MSFC) in Huntsville, Alaska, de hoofdauteur van de krant die het resultaat beschrijft. "Astronomen moeten dit getal vertrouwen omdat we het voor talloze berekeningen gebruiken.”

De Hubble constante wordt berekend door het meten van de snelheid van objecten die van ons weg bewegen. De snelheid deel je dan door hun afstand. De meeste vorige pogingen om de Hubble constante te bepalen moesten een omweg nemen zoals een nabij sterrenstelsel gebruiken om grotere afstanden te berekenen.

De meest bruikbare manier om afstanden te meten is om een pulserende ster te gebruiken die dan gekend staat als een Cepheid variable en dat in samenwerking met een verder gelegen supernova. Wetenschapper die deze manier gebruiken plus de observaties van de Hubble Space Telescope waren in staat de Hubble constante te berekenen met een foutmarge van 10%. Hoewel, alleen onafhankelijke controles of dit klopte zou hen de zekerheid geven die ze verlangden.

Door het samenvoegen van de X-ray data van Chandra en de radio observaties van clusters, hebben wetenschappers (o.a. Bonamente) de afstanden van 38 sterrenstelsel clusters bepaald. De afstanden schommelden tussen 1,4 miljard en 9,3 miljard lichtjaar. Nu vonden Bonamente en zijn collega’s dat de Hubble constante 77 kilometer per seconde per megaparsec was met een foutmarge die hier 15% was.

Bron: Universe Today