Meer kleine ijsdwergen dan verwacht in zonnestelsel

Uit observaties met verschillende telescopen op aarde en in de ruimte blijkt dat er meer ijsdwergen zijn in de buitenste oorden van ons zonnestelsel dan verwacht. De objecten, tussen 20 en 100 meter in grootte, maken deel uit van een klasse die trans-neptuniaanse objecten (TNO’s) worden genoemd, die voorbij de baan van planeet Neptunus verblijven.

De meeste object die deel uit maken van de duizenden TNO’s die tot nu toe zijn ontdekt, zijn enkele honderden kilometers groot. Het kleinste object dat tot nu toe werd ontdekt, was 25 kilometer groot. In de afgelopen maanden hebben astronomen onder leiding van Hsiang-Kuang Chang van de Nationale Universiteit van Tsing Hua, Taiwan 58 minuscule TNO’s ontdekt.

De meeste trans-neptuniaanse objecten reflecteren maar weinig licht; daardoor zijn ze moeilijk waar te nemen. Het duurt honderden jaren voor ze één rondje rond de zon hebben afgelegd. Sommige objecten lijken echter zo te worden beïnvloed door de zwaartekracht van Neptunus en Uranus dat ze sterk afwijkende, elliptische banen beschrijven, soms zelfs tot in het centrum van ons zonnestelsel.

Bron: New Scientist