Verjaardag Deimos gevierd met nieuwe foto

Ter gelegenheid van de verjaardag van de Martiaanse maan Deimos heeft de ruimtesonde Mars Global Surveyor een foto genomen van de maan. Deimos werd 129 jaar geleden ontdekt op 11 augustus 1877 door de astronoom Asaph Hall. De afstand tussen de sonde en de maan bedroeg op het moment dat de foto werd gemaakt ruim 23.000 kilometer. Op de foto zijn twee kraters zichtbaar: Swift en Voltaire.

Deimos is, net als Marsmaan Phobos, een van de kleinste manen uit het zonnestelsel. Op dit ogenblik is Deimos de kleinste bekende maan in ons zonnestelsel. De omvang van de maan is 15 bij 12 bij 11 kilometer. Ook de vorm is onregelmatig, waardoor Deimos een beetje op een aardappel lijkt.

Er zitten veel kraters in het oppervlak die meestal niet groter zijn dan 2,5 kilometer. Bij het invallen van een meteoriet verdwijnt er veel steen uit het oppervlak van Deimos de ruimte omdat in omdat de zwaartekracht van Deimos niet sterk genoeg is om het terug te trekken, iets wat wel gebeurt als er bijvoorbeeld een meteoriet inslaat op de maan.

Bron: Spaceref