Jonge sterren ontdekt nabij supermassief zwart gat

De jongste sterren ooit gevonden dicht bij het centrum van de Melkweg bemoeilijken het raadsel over hoe sterren vorm kunnen aannemen in onherbergzame omgevingen zoals dicht bij het centrum.

Verscheidene groepen van jonge, zware sterren zijn gevonden binnen een straal van amper 100 lichtjaar van het supermassieve zwarte gat in het centrum van ons sterrenstelsel. De dichtste groepen liggen op minder dan 3 lichtjaar van het zwarte gat. Die dichtste sterren blijken maar 6 miljoen jaar oud te zijn. Dit is bepaald door gebruik te maken van hun elektromagnetisch spectrum.

Het bestaan van zulke jonge sterren zo dicht bij het zwarte gat heeft astronomen lang beziggehouden. Dit komt omdat berekeningen aantonen dat de gaswolken waaruit de sterren ontstaan uit elkaar gerokken zouden worden door de zwaartekracht van het nabije zwarte gat.

De jonge sterren kunnen ook niet naar hun huidige plaats verhuist zijn omdat ze daar te jong voor zijn. Dat proces duurt veel langer.

Astronomen begeleid door Tom Geballe, van het Gemini observatorium in Hilo, Hawaï hebben aangetoond dat de jonge sterren in het centrum van de sterrencluster jonger blijken te zijn dan de rest, wat het mysterie nog vergroot.

Gebruik makend van de Gemini North telescope, hebben de astronomen het spectrum van een ster (IRS 8) kunnen bestuderen en ze schatten dat de ster nog maar 3,5 miljoen jaar oud is. Het blijkt ook zeer massief te zijn, met een massa van 45 zonmassa’s en een helderheid van 350 000 zonnen is het de jongste, meest massieve ster van de gehele cluster.

Het kan zijn dat de ster IRS 8 eigenlijk een paar sterren zijn maar dat ze zo dicht om elkaar heen draaien dat telescopen het verschil niet merken. In dat geval zouden de sterren veel materie met elkaar vermengd hebben zodat dit hun chemische evolutie heeft verstoord en het alleen lijkt alsof ze1 ster zijn.

Bron: New Scientist