Voyager 1, het verste mensgemaakte object in de ruimte, heeft een afstand van 100 AE (astronomische eenheden = ~ 150 miljoen kilometer) tegenover de zon bereikt op dinsdag 15 augustus omstreeks 14.13 uur. Dit betekend dat het ruimtetuig, dat bijna 30 jaar geleden gelanceerd is, 100 keer zo ver van de zon verwijderd is dan de aarde.
Met andere woorden, Voyager 1 zal ongeveer 15 miljard (15 000 000 000) kilometer verwijderd zijn van de zon. Ed Stone, wetenschapper van het Voyager project en ex-directeur van NASA’s Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, Californië zegt dat het Voyagerteam altijd heeft voorspeld dat het ruimtetuig genoeg energie zou hebben om zo lang mee te gaan.
"Maar wat je niet kan voorspellen is wanneer Voyager 1 of 2 zal worden beschadigd of stukgaan. Voyager 1 en 2 zijn constant in beweging, maar ze waren gebouwd om lang mee te gaan”, zei Stone. De Voyagers zijn echt getest geweest tijdens hun bijna 30 jaar durende reis, voorbij de planeten vliegend, vooral in het gevaarlijke stralingsgebied rond Jupiter.
De ruimtetuigen reizen op een afstand vanwaar de zon nog maar een helder puntje van licht is en waar zonne-energie geen optie is. De Voyagers danken hun lang leven aan hun nucleaire krachtbron.
Bron: Spaceref