Astronomen zien sterrenstelsel op 11 miljard lichtjaar

Een internationaal team van astronomen hebben totnogtoe de meest gedetailleerde opnames gemaakt van een jong spiraalvormig sterrenstelsel die ontstaan is in de kinderjaren van het universum. Dit staat in de recente uitgave van het wetenschappelijke tijdscript Nature.

Een team rond Reinhard Genzel van het Max Planck Institut für extraterrestrische Physik in Garching observeerde een elf miljard jaar ver gelegen sterrenstelsel dat op onze melkweg lijkt. Het licht van de sterrenstelsel heeft er elf miljard jaar over gedaan om de aarde te bereiken, en toont geeft een beeld weer toen het heelal pas 3 miljard jaar oud was.

De onderzoekers hopen naar eigen zeggen dankzij het systeem BzK-15504 nieuwe inzichten te verkrijgen omtrent het omstaan van sterrenstelsels. Astronomen denken uit waarnemingen ook af te kunnen leiden dat er in het jonge sterrenstelsel veel sterren ontstaan en dat de reeds aanwezige sterren nog zeer jong zijn. Het object dat met de Europese supertelescoop VLT is waargenomen zouden volgens wetenschappers pas 3 miljard na de oerknal zijn ontstaan. Dankzij het symfonie-instrument op de VLT in Chili konden de onderzoekers details waarnemen die aan de aardse sterrenhemel 1800 keer kleiner zijn dan de volle maan.

Bron: ESO