11-jarige zonnecyclus

Astronomen melden dat de zon in een volgende periode zit van haar 11-jarige cyclus van zonnevlekken en zonneflitsen. Maar dat er weinig zonnevlekken ontstaan en zonneflitsen zijn, is zeldzaam, maar op juli 31 verscheen een klein zonnevlekje en verdween weer na een paar uur. Dit is een normaal verschijnsel, behalve dat bij dit het zonnevlekje magnetisch omgekeerd was. “We hebben op dit gewacht”, zei David Hathaway, een zonnefysicus aan het Marshall Space Flight in Huntsville, Alabama. “Een omgekeerde zonnevlek is het teken dat de volgende zonnecyclus is begonnen.”

Zonnevlekken zijn gebieden op de zon van sterke magnetische activiteit, waar materie van beneden naar boven komt. De donkere vlekken kunnen soms exploderen en sturen dan grote hoeveelheden plasma de ruimte in.

"We bereiken het einde van zonnecyclus 23, die zijn hoogste activiteit bereikte in 2001”, zei Hathaway. Cyclus 24 kan op elk moment beginnen zei hij.

Een andere groep wetenschappers heeft vandaag aangekondigd dat de nieuwe cyclus inderdaad begonnen is. Dit team heeft kleine magnetische uitbarstingen gesignaleerd nabij de zonnepolen. Zij zeggen dat dit het teken is voor een nieuwe cyclus.

Bron: Space.com