Delfste studensatelliet volgend jaar de ruimte in

De satelliet Delfi-C3, ontwikkeld door studenten van de TU Delft, gaat op 30 juni volgend jaar vanuit India de ruimte in. De TU heeft hierover deze week een overeenkomst gesloten met de universiteit in Toronto, die fungeert als ‘lanceringsmakelaar’ en de Indian Space Research Organisation.

De Delfi-C3 is de vierde Nederlandse satelliet en de eerste studentensatelliet van Nederlandse makelij die het heelal ingaat.

De satelliet is ontworpen en gebouwd door een team van afstuderende leerlingen van de TU en een aantal HBO’s. Het apparaatje meet 10 bij 10 bij 30 centimeter en weegt slechts 3 kilogram. De satelliet gaat drie maanden de ruimte in om experimenten uit te voeren, zoals het testen van een nieuw type zonnecellen. Als de kunstmaan na die drie maanden nog goed functioneert, zal hij in een andere stand worden gezet zodat radioamateurs de kunstmaan kunnen gebruiken om met elkaar te communiceren.

De lancering van de satelliet is niet geheel zonder gevaar. Afgelopen juli zijn veertien universiteitssatellieten gecrasht bij een gefaalde lancering van een Dnepr-raket in Rusland. Daarmee is al het werk van de betrokken studententeams verloren gegaan.


Artistieke impressie van de Delfi-C3

Bron: Planet.nl