Belgisch-Chinese samenwerking in de ruimte… tot aan de maan

De wetenschappelijke vergadering van het Committee on Space Research (COSPAR) van de Verenigde Naties in juli in Beijing was een gelegenheid om de basis te leggen voor een akkoord tussen de Chinese Academie van Wetenschappen enerzijds en het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) en het Centre Spatial de Liege (CSL) anderzijds.

De COSPAR-bijeenkomst vond plaats van 16 tot 23 juli in de Chinese hoofdstad. Het akkoord heeft te maken met de analyse van de plasmasfeer van de aarde met behulp van een camera die waarneemt in het extreem ultraviolet (EUV).

“Internationale samenwerking is onze beste referentie”, zegt directeur-generaal Claude Jamar van he CSL voortdurend. Het CSL voert onder meer voor ESA simulaties uit van de omstandigheden die in de ruimte heersen. Het ontwerpt ook optische instrumenten voor satellieten en werkt samen met de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en de Chinese Academie van Wetenschappen bij het onderzoek van de invloed van de zon op de aarde. Er is ook samenwerking met het Argentijnse Comisión Nacional de Actividades Espaciales (CONAE) bij radarwaarnemingen van het aardoppervlak.

Op 31 augustus moeten vanaf Cape Canaveral twee identieke STEREO-satellieten van de NASA worden gelanceerd. Ze moeten in een baan aan weerszijden van de aarde komen (richting zon en de tegenovergestelde richting). Het programma Solar Terrestrial Relations Observatory (STEREO) moet een driedimensionaal beeld van de zonneactivteit opleveren.

De kunstmanen zijn onder meer uitgerust met de UV-telescoop Sun Earth Connection Coronal and Heliospheric Investigation (SECCHI), waarbij het CSL (voor de ontwikkeling) en de Koninklijke Sterrenwacht van België (voor waarnemingen) zijn betrokken.

Op het vlak van de waarneming van de aarde werkt een team van het CSL al verschillende jaren samen met Argentinië voor de radarsatelliet SAOCOM en de verwerking van waarnemingsgegevens. De eerste SAOCOM moet in 2010 met een Russische raket de ruimte ingaan.

Een ander team gaat samenwerken – samen met onderzoekers uit Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Frankrijk, Canada, Ierland, Italië en Noorwegen – met China in het kader van onderzoeksprogramma’s voor het volgend decennium.

De bedoeling: paraat zijn wanneer de zon in 2012 een nieuwe periode van maximale activiteit doormaakt. Het programma KuaFu zal het “ruimteweer” waarnemen met drie satellieten die zullen onderzoeken hoe de magnetosfeer van de aarde functioneert.

KuaFu-B1 en KuaFu-B2 zullen vanuit een baan rond onze planeet tegelijk het poollicht waarnemen. Kuafu-A zal in het Lagrangepunt L1 op anderhalf kilometer van de aarde worden geplaatst en van daaruit de zon continu in de gaten houden.

In 2012 wil China ook zijn tweede maansonde Chang’e 2 naar de maan sturen. Het CSL wil ook daarbij van de partij zijn met UV-camera’s, gebaseerd op instrumenten die het CSL eerder ontwikkelde en die met veel succes operationeel zijn aan boord van de ruimteobservatoria Solar & Heliospheric Observatory (SOHO) van ESA en Imager for Magnetopause to Aurora Global Exploration (IMAGE) van NASA.

Dankzij de Chinese missies KuaFu en Chang’e zullen de onderzoekers die zich in België met de invloed van de zon op de aarde bezighouden alvast op hoog niveau hun werk kunnen voortzetten, zelfs helemaal tot de maan…

Bron: ESA