Japanse ruimtetoerist afgekeurd voor bezoek aan ruimtestation

Een Japanse zakenman die had gehoopt volgende maand als vierde ruimtetoerist het internationale ruimtestation (ISS) te kunnen bezoeken, is om medische redenen afgekeurd voor de ruimtereis. Dat heeft een functionaris van het Russische ruimtevaartbureau Roskosmos maandag gezegd.

De 34-jarige Daisuke, ‘Dice-K’, Enomoto zou 14 september met een nieuwe bemanning voor het ISS aan boord van een Sojoez de ruimte in worden geschoten.

Enomoto zou de vierde ruimtetoerist worden na Dennis Tito, Mark Shuttleworth en Gregory Olsen. Maar volgens woordvoerder Igor Panarin van Roskosmos heeft de medische commissie de Japanner medisch niet tot een ruimtetrip in staat bevonden. De kandidaat-ruimtetoerist zou normaal op 14 september met de Sojoez TMA-9 naar het ISS vliegen, om daar dan een week te verblijven. Bij de heenreis zou hij het gezelschap hebben van de Rus Tjoerin en de Amerikaan Michael Lopez-Alegria.

Panarin zei dat binnenkort een beslissing valt over wie de derde stoel in de Sojoez wel gaat innemen. Mogelijk wordt dat de reserve van Enomoto, de Amerikaanse Anousheh Ansari (38) die van Iraanse afkomst is. “Andere opties zijn ook mogelijk”, voegde de woordvoerder eraan toe. Ook liet Panarin verstaan dat Enomoto mogelijk later kan vliegen “na het nemen van bijkomende maatregelen”. Hetzelfde overkwam Olsen in 2004, die om medische redenen zijn trip een jaar verdaagd zag.

Ansari, de eerste vrouwelijke kandidaat-ruimtetoerist, bereidt zich al intensief voor op haar tiendaagse ruimtetrip. Die zou haar nominaal zowat twintig miljoen dollar kosten. De 35-jarige Enomoto zou helemaal niet de eerste Japanner in de ruimte zijn geworden. Beroepsastronauten gingen hem al voor, alsmede de journalist Toyohiro Akiyama. Die was wel de eerste Japanner in de ruimte. Hij vloog met de Sojoez TM-11 naar het Russische ruimtestation MIR van waar hij voor zijn televisiestation TBS berichtte. Maar volgens geruchten was de verslaggever meer ziek dan wat anders. Enomoto heeft fortuin gemaakt met en dankzij het internet.


Ansari (links) de opvolger Enemoto (rechts)

Bron: Foxnews