Zuid-Koreaanse satelliet succesvol gelanceerd

In het kader van het gedurfde Sea Launch project is dinsdag succesvol een Zuid-Koreaanse satelliet gelanceerd, zo was rechtstreeks op het internet te volgen. Het was al de 22ste lancering van het internationale Sea Launch. Volgens woordvoerder Hwang Dae-Woon is men er 75 minuten na de lancering reeds in geslaagd contact te leggen met de kunstmaan die eveneens met de naam Mugunghwa-5 door het kosmische leven gaat. De satelliet moet Seoel meer in staat stellen zijn communistische noorderbuur in de gaten te houden.

Olieplatform
Van op een omgebouwd olieplatform, Odyssey, pal op de evenaar dobberend op 154 graden westerlengte in de Stille Oceaan, vertrok zoals voorzien om 05.27 uur Nederlandse tijd een Zenith-3SL draagraket. De baaninjector van de Russisch-Oekraïense drietrapsraket, het Block DM-SL, zette 65 minuten na de start de Koreasat 5 uit in een voorlopige geosynchrone baan. De kunstmaan gebruikt in de komende dagen haar eigen propulsiesysteem om in een definitieve baan te komen. De positie is 113 graden oosterlengte.

Militaire doelstellingen
Het is de eerste satelliet die Seoel lanceerde met zowel civiele als militaire oogmerken. Het tuig is eigendom van het ministerie van Defensie en van het bedrijf KT Corporation. De zowat 4,9 ton wegende kunstmaan is gebouwd door Alcatel Alenia Space. De nuttige lading omvat 24 antwoordzenders in de Ku-band, vier in de Ka-band en vier ultra-hoge SHF kanalen voor het leger. Het Spacebus 4000 platform heeft een minimale levensduur van vijftien jaar.

Sea Launch is een Amerikaans-Russisch-Oekraïens-Noors project. Door pal op de evenaar te lanceren verloopt het transport van satellieten naar een voorlopige geosynchrone baan sneller en eenvoudiger.