Eerste vrouwelijke ruimtetoerist komt uit Iran

Anousheh Ansari, een Amerikaanse vrouw van Iraanse afkomst, mag in september als toerist naar het Internationaal Ruimtestation vliegen, zo heeft een woordvoerder van het Russische ruimtevaartbureau Roskosmos bekendgemaakt. De Japanner Daisuke Enomoto, die eerder voor de trip in aanmerking kwam, is om medische redenen uit de boot gevallen.

Enomoto zou de vierde ruimtetoerist worden na Dennis Tito, Mark Shuttleworth en Gregory Olsen. Maar volgens woordvoerder Igor Panarin van Roskosmos heeft de medische commissie de Japanner medisch niet tot een ruimtetrip in staat bevonden. De derde stoel in de Sojoez TMA-9, die op 14 september met de Sojoez TMA-9 naar het ISS vliegt, gaat nu naar Anousheh Ansari, aldus Panarin, vooruitlopend op een officiële bekendmaking begin volgende week. Bij de heenreis zal zij het gezelschap hebben van de Rus Tjoerin en de Amerikaan Michael Lopez-Alegria. Bij de terugkeer op 24 september met de Sojoez TMA-8 zijn de Rus Pavel Vinogradov en de Amerikaan Jeffrey Williams haar gezellen.

Ansari, de eerste vrouwelijke ruimtetoerist, bereidde zich als doublure van Enomoto al intensief voor op haar tiendaagse ruimtetrip. Die zou haar nominaal zowat twintig miljoen dollar kosten. De ruimtetoeriste is in 1967 in Teheran geboren en droomde er al als kind van astronaute te worden. In 1984 emigreerde zij naar de VS waar ze afstudeerde aan de George Mason Universiteit als ingenieur elektronica en in de computerwetenschappen. Ook studeerde ze aan de George Washington Universiteit.

Ansari stichtte met het bedrijf Telecom Technologies (TTI) en zette samen met haar schoonbroer Amir Ansari de X-Price op die de eerste volledig private ruimtetrip met een grote som geld beloonde. Ook is ze medestichtster van Prodea, een firma die samenwerkt met Space Adventures, dat toerististische ruimtetrips voor Roskosmos verkoopt.