Gedeeltelijke maansverduistering op 7 september a.s.

Op donderdag 7 september 2006 vindt er een gedeeltelijke maansverduistering plaats in Europa. In Nederland zal de maan tijdens het maximum voor 18 procent in de schaduw van de aarde gedompeld zijn. Omdat de maan pas om 20.15 uur boven de horizon verschijnt, zal vanuit onze streken alleen het maximum en het tweede deel van de eclips te zien zijn. Tijdens het maximum om 20.51 uur staat de maan slechts 4 graden boven de horizon.

Een maansverduistering treedt op wanneer de maan door de schaduw van de Aarde beweegt. Er valt dan geen direct zonlicht meer op de maan. Zo’n verduistering kan alleen optreden wanneer de maan zich tegenover de zon aan de hemel bevindt, dus bij volle maan. Dat er niet bij elke volle maan een maansverduistering optreedt, komt door de scheve ligging van de maanbaan: meestal beweegt de maan iets boven de schaduw van de aarde langs of er juist iets onderdoor.

Houd AstroVersum in de gaten voor mededelingen en tips omtrent de maansverduistering van 7 september 2006! Meer informatie is te lezen in dit artikel.