Lancering Sojoez afhankelijk van Atlantis

De lancering van de Sojoez kan worden verdaagd indien de Space Shuttle Atlantis zondagavond (Nederlandse tijd) niet naar het ISS zou kunnen vertrekken. Dit heeft voorzitter Nikolai Sevastjanov van de Russische raketbouwer Energija woensdag gezegd. De Atlantis moet normaal vanaf zondag omstreeks 22.30 uur de jacht op het ruimtestation inzetten voor een cruciale constructiemissie.

Maar indien dit niet lukt en er uitstel komt, zal de Sojoez TMA-9 – in akkoord met de Amerikanen – op een andere dag op Bajkonoer in Kazachstan vertrekken, aldus het hoofd van het Russisch bedrijf dat instaat voor het Russische segment van het ISS. Indien de Atlantis helemaal niet zou vliegen, blijft de start van de Sojoez op 14 september voorzien.

Sevastjanov voegde eraan toe dat de capsule op Bajkonoer dringende wijzigingen ondergaat om Ansari te kunnen meenemen. “Het vrouwelijke organisme heeft zijn eigenaardigheden, we moesten daarom sommige levensinstandhoudingssystemen veranderen.” Ook dient een speciaal op haar maat gemaakte stoel te worden geïnstalleerd, omdat alle opvarenden van een Sojoez nu eenmaal met een op maat gemaakte stoel vliegen en die van Enomoto dus dient verwijderd.

Ook kondigde de topfunctionaris aan dat kosmonaut Michail Tjoerin tijdens een ruimtewandeling op 23 november het golfballetje zal slaan. Onlangs nog klaagde Pavel Vinogradov dat hij van de Amerikanen niet eens een tik mocht geven tijdens één van zijn uitjes. Het betreft in feite een commerciële stunt ten behoeve van het Canadese bedrijf Element 21 Golf. Het balletje moet na de tik vier jaar rond de Aarde wentelen en dan opbranden in de atmosfeer.

Sommige deskundigen vreesden ervoor dat het balletje zou inslaan op een satelliet of het ISS zelf, met alle catastrofale gevolgen vandien. Volgens het officiële Russische persbureau Itar-tass sluiten de meeste experts dit onheilsscenario echter uit.

Ook zei Sevastjanov dat zijn bedrijf aan de constructie begint van een Russisch onderzoekslabo voor het ISS. Dit moet het Russisch segment van de internationale spacemeccano gevoelig uitbreiden. Nu bestaat dit uit de cargomodule Zarya, de besturingsmodule Zvezda en de koppelingsmodule Pirs. Het ISS weegt nu al 180 ton.