Toch leven op Mars?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Geen categorie

Aan de binnenkant van een Marsiaanse meteoriet zijn misschien tekenen van leven gevonden. Wetenschappers hebben kleine tunneltjes ontdekt, die er misschien zijn ingeboord door micro-organismen. Maar de onderzoekers zijn voorzichtig, het is al vaker voorgekomen dat er van daken werd afgeschreeuwd dat er leven op Mars was gevonden. Na verder onderzoek moesten de wetenschappers dan schoorvoetend op deze bekendmaking terugkomen.

Tien jaar gelden dachten wetenschappers van het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA dat ze het bewijs voor leven op Mars in handen hadden Ze hadden lange structuren in meteorieten gevonden waarvan werd aangenomen dat het gefossiliseerde bacteriën waren. Inmiddels weten de onderzoekers wel beter. De 1,9 kilo wegende rots, ALH 8400, heeft geen leven in zich. Waarschijnlijk zijn de tekenen die duiden op gefossiliseerde bacteriën, gewoon anorganische processen.

De nieuwe meteoriet, Nakhla, viel op 28 juni 1911 op aarde en viel in honderden stukjes uiteen over Egypte. Het was een van de eerste meteorieten waarvan de wetenschappers met zekerheid konden vaststellen dat hij afkomstig was van Mars. Het gesteente is ongeveer 1,3 miljard jaar oud en laat tekenen van erosie zien, waarschijnlijk veroorzaakt door het water wat ooit op Mars moet hebben gestroomd. De meteoriet heeft ongeveer 11 miljoen jaar door de ruimte gezworven voordat het op aarde terechtkwam.

Wetenschappers denken nu, maar wel heel voorzichtig, dat Nakhla tekenen vertoont van leven op Mars, ze hebben het wel inmiddels durven schrijven in het tijdschrift New Scientist.
Een onderzoeksteam onder leiding van Martin Fisk van de Universiteit van Oregon, heeft kleine buisvormige gaatjes gevonden. Dezelfde gaatjes in gesteente op aarde zijn veroorzaakt door bacteriën of oude organismen die archaeans genoemd worden. In de tunnels zit vaak de levende stof desoxyribonucleïnezuur.

Het team van Fisk zag tot hun eigen verbazing precies dezelfde tunnels in het gesteente van Mars. John McKay, van het Johnson Space Centre in Houston, Texas, vond even later koolstof-achtige materie in de tunnels. Fascinerend want al het leven is gebaseerd op koolstof. “Iedereen die hiermee te maken had juicht, maar wel heel voorzichtig en heel zacht”, aldus Fisk.

Maar we claimen voorlopig niet dat er tekens van leven zijn gevonden op Mars. We stellen dat we een rots hebben gevonden met een interessante biologische structuur.

Bron: Planet.nl