Het geheim van het poollicht

Het poollicht verschijnt uiteraard bij de polen van de Aarde. Dit gebeurd wanneer deeltjes van de zon in aanraking komen met het magnetische veld van de Aarde. ESA’s Cluster ruimteschip heeft geholpen met het exact bepalen van hoe de energetische deeltjes die het poollicht veroorzaken ontstaan. Cluster heeft bevestigd dat de interactie met het magnetisch veld van de aarde tot gevolg heeft dat een stroom van gas die aan meer dan 300 km/seconde voortsnelt, op onze atmosfeer terecht komt en het licht doet ontstaan.

ESA’s cluster missie heeft ontdekt dat elektrisch geladen stromen van gas die aan hoge snelheid voortrazen de dragers zijn van grote energetische en elektrische storingen gedurende magnetische stormen. Tijdens magnetische storingen in het magnetisch veld van de Aarde vallen veel energetische deeltjes op de aarde die het poollicht veroorzaken.

Kleurrijk poollicht verlicht meestal plaats op de hogere breedtegraden van het noordelijke en zuidelijke halfrond. Ze worden meestal veroorzaakt door energetische elektronen die de baan van de lijnen van het magnetische veld van de aarde volgen. Vervolgens botsen ze dan met de atomen in de atmosfeer op ongeveer 100 km hoogte. De elektronen komen van een plaats in de ruimte aan de nachtkant van de aarde waar de zonnewinddeeltjes het magnetische veld van de Aarde in een lange staartvorm duwt.

Bron: Universe Today