Lancering Space Shuttle Atlantis voor dag uitgesteld

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft besloten om de lancering van Space Shuttle Atlantis 1 dag uit te stellen. Door onweer op het Kennedy Space Center in Florida kan de Shuttle morgen niet de ruimte in. De NASA schatte eerder de kans dat het vertrek moet worden uitgesteld op 60 procent.

Vrijdag is de bliksem ingeslagen op het platform. De bliksemafleiding werkte wel, maar kreeg 100.000 ampère stroom te verwerken. Het was een van de krachtigste blikseminslagen ooit op het Kennedy Space Center. De NASA is beducht voor de mogelijke gevolgen voor de opduwraketten op vaste brandstof en de pyrotechnische systemen van de Shuttle. Niet alleen is de voor vandaag, zondag voorziene start al met een dag opgeschort, maar is ook beslist een diepgaand onderzoek in te stellen. Na de tragische ongelukken met de Challenger in 1986 en de Columbia in 2003 neemt de NASA geen enkel risico meer bij lanceringen van zijn ruimteveren.

Boven de Caribische Zee heeft zich de tropische storm Ernesto gevormd. Volgens de voorspellingen kan de storm uitgroeien tot een orkaan en ook het vasteland van de Verenigde Staten bedreigen. Dit kan voor de komende dagen opnieuw een gevaar vormen voor de lancering.

Ondanks de dreiging van deze tropische storm schat de ruimtevaartorganisatie dat de lancering op maandag en dinsdag 80 procent zeker doorgaat.

De lancering van Space Shuttle Atlantis staat voor 28 augustus gepland om 22.04 uur Nederlandse tijd. Vanaf 21.00 zal AstroVersum een Live Covering verzorgen van de voorbereidingen en de lancering van STS-115.

Bron: Spaceflight Now