Lancering Space Shuttle Atlantis op dinsdag

Het Amerikaanse ruimteveer Atlantis wordt pas dinsdag gelanceerd. Dat heeft de ruimtevaartorganisatie NASA zondag laten weten. Tot het verdere uitstel is besloten om technici de tijd te geven voor een uitvoerige controle op eventuele schade door de blikseminslag van vrijdag in het lanceerplatform.

Het ruimteveer vertrekt dinsdag om 21.42 uur (onze tijd) met zes astronauten aan boord naar het internationale ruimtestation ISS.

Oorspronkelijk stond het vertrek van de Atlantis voor zondagavond op de agenda. NASA besloot tot uitstel nadat een zeer zware blikseminslag in het lanceerplatform de Space Shuttle vrijdag mogelijk had beschadigd. Controle van alle apparatuur en onderdelen aan boord moet uitwijzen of dat echt zo is. Vooralsnog ziet het daar volgens de NASA echter niet naar uit, maar na de tragische ongelukken met de Challenger in 1986 en de Columbia in 2003 neemt de NASA geen enkel risico meer bij lanceringen van zijn ruimteveren.

De bemanning van de Atlantis moet tijdens de missie verder bouwen aan het Internationaal Ruimtestation (ISS). Zij moet onder meer een paar reusachtige zonnezeilen monteren aan de buitenkant. De bouw van het half voltooide ISS, dat tot dusver 100 miljard dollar heeft gekost, heeft vier jaar stilgelegen door de ramp met de Columbia. Het station moet af zijn voor de NASA in 2010 de Space Shuttle uit de roulatie haalt. De opvolger van het ruimteveer ligt nog op de tekentafel en vliegt zeker niet voor 2014.

Bron: Spaceflight Now