Astronomen ontdekken twee nieuwe exoplaneten

Een Europese groep heeft bekendgemaakt dat ze een systeem rond een andere type ster hebben gevonden waar vier planeten rond draaien. De vier planeten cirkelen rond Mu Arae (HD 160691), een ster die zich 350 lichtjaren van de Aarde bevindt. Het was al bekend dat er twee planeten om de ster cirkelden, maar nieuwe observaties toonden aan dat er nog twee planeten om Mu Arae cirkelen.

De afstand tussen de planeten en de moederster bedraagt 0,09, 0,92, 1,5, en 5,2 astronomische eenheden en de hemellichamen hebben massa’s die gelijk zijn aan 0,03, 0,5, 1,7, en 1,8 keer de massa van Jupiter. Volgens sterrenkundigen van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) is één van de planeten rondom Mu Arae een ‘hete superaarde’. De planeet, die veertien maal zo zwaar is als onze eigen aarde, draait rondde oranjegele ster Mu Arae. Deze ster lijkt sterk op onze zon.

Mu Arae is een onooglijk sterretje in het zuidelijke sterrenbeeld Ara (Altaar). Voor sterrenkundigen is de ster een driedubbel lot uit de loterij. In 2000 vonden sterrenkundigen een Jupiter-achtige planeet om de ster. In 2002 bevestigden ze het vermoeden dat er een tweede gasreus in een wijdere baan om de ster draaide. Onlangs werden, zoals eerder werd genoemd twee nieuwe planeten rondom Mu Arae ontdekt door astronomen.

Bron: Sky Tonight