Er draait een planeet rondom ster Pollux

Tot nu toe hebben astronomen meer dan 200 exoplaneten ontdekt in het universum, bijna allemaal planeten die cirkelen rond een duistere, onbekende ster met een vaak onuitspreekbare naam. Maar onlangs hebben astronomen een planeet rond een heldere ster gevonden, een van de meeste bekende sterren onder amateurastronomen in de wereld: Pollux. De ster is een van de helderste sterren aan de hemel en staat in het sterrenbeeld Tweeling.

Twee onafhankelijke groepen, die door Sabine Reffert (Observatorium van de staat Heidelberg-Königstuhl, Duitsland) en Artie Hatzes (Observatorium de staat Thuringia, Duitsland) werden geleid, ontdekten de planeet met behulp van de Doppler-techniek. De exoplaneet heeft een massa die gelijk 2,9 keer gelijk is aan de massa van gasplaneet Jupiter en cirkelt rond Pollux in ruim 590 dagen. “Werkelijk fantastisch dat iedereen, zelfs vanuit het centrum van een stad, omhoog kan staren en een ster kan zien waar een planeet om draait”, aldus Geoff Marcy (Universiteit van Californië, Berkeley), een lid van de groep van Sabine Reffert.

Pollux is de helderste ster in het sterrenbeeld Tweelingen (Gemini). Het is de 16de helderste ster aan de zuidelijke en noordelijke sterrenhemel.

Bron: ANP