Aftellen voor Atlantis begonnen

De NASA heeft zondag de aftelklok weer in gang gezet voor de lancering van het ruimteveer Atlantis naar het Internationaal Ruimtestation ISS woensdag.

De aftelling op Cape Canaveral in Florida startte om 14.00 uur Nederlandse tijd op min 43 uur voor de lancering die voor woensdag 18.29 uur Nederlandse tijd is voorzien. De klok stopt geregeld, om achterstallig werk in te lopen of om problemen op te lossen. De kans op goed weer bedraagt tachtig procent.

Indien de meteo toch roet in het eten gooit, of indien technische problemen de start binnen een lanceervenster van tien minuten verhinderen, is er donderdag en vrijdag ook nog een lanceermogelijkheid. Daarna wordt het op zijn vroegst 26 oktober.

Vorige week werd de lancering drie keer uitgesteld, vanwege een blikseminslag op het lanceerplatform 39B en vanwege vrees voor de tropische storm Ernesto (die enkele uren een orkaan was).

De zeskoppige bemanning van de Atlantis staat voor een cruciale en zeer complexe missie. Er dienen twee gigantische zonnepanelen aan het ISS gehecht, zodanig dat de energievoorziening verdubbelt.