Cassini fotografeert maan Dione

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Geen categorie

De Cassini ruimtesonde heeft een nieuwe foto gemaakt waarop Saturnus’ maan Dione te zien is. De foto werd op 24 juli 2006 gemaakt door de sonde op een afstand van 263.000 kilometer. De schaal van de afbeelding is 2 kilometer per pixel. De maan is in 1684 ontdekt door Giovanni Cassini en bestaat voornamelijk uit ijs.

Wat veroorzaakt de lichtgekleurde strepen op Dione? Recente afbeeldingen van deze vreemde maan, gemaakt door de Cassini ruimtesonde, welke op dit moment in een baan rondom Saturnus draait, helpen dit mysterie op te lossen. Nauwkeurige inspectie van het op haar baan naar achteren wijzende halfrond van Dione, hierboven afgebeeld, duiden er op dat de witte vegen zijn opgebouwd uit hoge ijsklippen, steile afgronden van honderden meters diep.

De klippen zouden er op kunnen wijzen dat Dione in het verleden onderhevig was aan een soort tektonische oppervlakteverplaatsingen. De heldere ijsklippen lopen dwars over sommige van Dione’s vele kraters, wat er op duidt dat het voor hun ontstaan verantwoordelijke proces later optrad dan de inslagen die de kraters creëerden. Dione bestaat hoofdzakelijk uit waterijs, maar haar relatief hoge dichtheid wijst er op dat zij veel gesteente in haar inwendige bevat. Giovanni Cassini ontdekte Dione in 1684.


Andere hoge resolutie afbeeldingen van Dione werden gemaakt door de passerende Voyager ruimtesondes in 1980

Bron: NASA