Thee zetten in de ruimte?

Maleisië wil zijn eerste astronaut thee laten zetten in de ruimte. Dat vertelde Haniff Omar, hoofd van het Maleisische selectieprogramma dat twee kandidaat-astronauten naar voren heeft geschoven, aan persbureau Reuters. Volgend jaar zal de eerste Maleisische astronaut de ruimte betreden, een uitvloeisel van een deal tussen Rusland en Maleisië die drie jaar geleden werd afgesloten.

Maleisië kocht toen een fors aantal Russische gevechtsvliegtuigen en als dank bood Rusland Maleisië een plek aan in een Sojoez-ruimtevaartuig dat volgend jaar op 2 september gelanceerd zal worden. Nadat dit nieuws bekend raakte, meldden zich bijna 12.000 Maleisiërs aan die als ’s lands’ eerste ruimtevaarder in aanmerking wilden komen.

Daaruit zijn twee kandidaten overgebleven, een arts en een militaire tandarts. De Russen bepalen uiteindelijk wie de gelukkige wordt.

Wie het ook wordt, de geselecteerde kandidaat dient in de ruimte in ieder geval de nationale drank van Maleisië te bereiden: teh tarik.

Teh tarik is getrokken thee waarbij gecondenseerde melk wordt toegevoegd aan hete thee in een grote beker. De mix wordt vervolgens met de hand overgeheveld in een andere beker, waarbij de maker zijn armen zo wijd mogelijk uit elkaar houdt.

Dat is op aarde al een kunst, laat staan zonder de aanwezigheid van de zwaartekracht. “Dit natuurkundige experiment moet laten zien wat er gebeurt met teh tarik in de ruimte”, zo beargumenteerde Omar het voorgenomen experiment.