Astronomen ontdekken wederom Jupiter-achtige planeet

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Geen categorie

Een internationaal team van astronomen heeft een Jupiter-achtige exoplaneet ontdekt rondom een ster op een afstand van 500 lichtjaren van de aarde in het bekende sterrenbeeld Draco (Draak). Er zijn inmiddels al meer dan 200 exoplaneten ontdekt, hemellichamen die zich buiten ons zonnestelsel bevinden en om een andere ster dan onze zon draaien.

De exoplaneet gaat door het leven onder de naam ‘TrES-2’. De exoplaneet voltooit haar baan in 2,5 dag rondom de moederster GSC 03549-02811. De moederster is ruim acht keer groter dan de exoplaneet en is tevens veel groter en heter dan onze zon. De afstand tussen de moederster en ‘TrES-2’ is relatief klein vergeleken met de afstand tussen Jupiter en de zon.

De nieuwe planeet is vooral opmerkenswaardig omdat zij ontdekt is door astronomen die op zoek waren naar overgaande planeten (dat zijn planeten die voor hun eigen ster langstrekken) middels een netwerk van kleine geautomatiseerde telescopen.

Exoplaneten werden voor het eerst ontdekt in de jaren ’90. In die jaren was de technologie ver genoeg gevorderd om voldoende gevoelige telescopen te maken. Het bestaan van exoplaneten is voornamelijk afgeleid van metingen en berekeningen.

De eerste echte exoplaneet werd in 1995 door de Zwitserse astronoom Michel Mayor bij de ster 51 Pegasi in het sterrenbeeld Pegasus ontdekt en wordt sindsdien 51 Pegasi B genoemd. Hierna volgden in snel tempo nieuwe ontdekkingen van exoplaneten, zelfs van complete exoplanetenstelsels, zoals bijvoorbeeld Upsilon Andromedae.

Bron: Spaceref