Atlantis succesvol gekoppeld aan International Space Station

De Space Shuttle Atlantis heeft zich maandag aan het International Space Station (ISS) vastgekoppeld, dit was rechtstreeks te volgen op NASA TV. Het zaterdag op Cape Canaveral gelanceerde ruimteveer koppelde om 12.48 uur Nederlandse tijd aan de Amerikaanse laboratoriummodule Destiny. Dit gebeurde op 335 kilometer hoogte boven de Stille Oceaan, ten westen van Chili.

De luiken tussen beide ruimteschepen zouden binnen bijna twee uur na koppeling opengaan. Traditioneel is er dan de welkomstceremonie van de drie opvarenden van het ISS voor de zes met de Shuttle aangekomen en een veiligheidsbriefing. Kort daarna beginnen de astronauten en de kosmonaut al aan de complexe taak die hen wacht: het met de robotarm van de shuttle overhevelen van de nuttige lading in de vrachtruimte naar de robotarm van het ISS.

De Atlantis heeft twee gigantische zonnepanelen op een stalen gebinte bij voor het ISS. Het meer dan zestien ton wegende gevaarte dient aangehecht tijdens drie ruimtewandelingen van in totaal bijna twintig uur. Indien de cruciale montage lukt, verdubbelt de stroomtoevoer naar het ISS.


Lancering Atlantis

Bron: Spaceflight Now