Lancering proefsatelliet Galileo uitgesteld

De lancering van de tweede proefsatelliet in het kader van het Europese satellietnavigatiesysteem Galileo, Giove-B, is naar de lente van 2007 verschoven, meldt een woordvoerder van Galileo Industries. De eerste proefsatelliet Giove-A ging in december succesvol de ruimte in.

Een tweede exemplaar diende vorige lente te vertrekken, maar liep vertraging op en werd naar de herfst verdaagd. Nu wordt het de lente van volgend jaar. Volgens de krant heeft het nieuwe uitstel te maken met technische problemen rond sommige onderdelen. Maar ze hebben geen gevolgen voor de atoomklok waarover de kunstmaan beschikt. De woordvoerder beklemtoonde dat een en ander geen gevolgen zal hebben voor de ontplooiing van Galileo.

Het plaatsbepalingsysteem Galileo is een gepland satellietnavigatiesysteem dat gebouwd gaat worden door de Europese Unie als alternatief voor het Amerikaanse Global Positioning System (GPS) en het Russische GLONASS. Het systeem moet in 2008 in werking treden.

Het systeem is in eerste instantie bedoeld voor gebruik in civiele toepassingen, dit in tegenstelling tot het GPS-systeem, dat speciaal bedoeld is voor militaire toepassingen.

De geschatte kosten voor het project, inclusief infrastructuur op aarde, bedragen zo’n € 3,4 miljard. Voor het project worden dertig satellieten gelanceerd. Drie daarvan zijn reservesatellieten.

Ook China, Israël en India nemen deel aan het project en dragen bij aan de financiering en ontwikkeling. Met enkele andere landen, waaronder Canada, Brazilië en Australië, lopen besprekingen over deelname aan het project. China draagt zo’n €230 miljoen bij. Nederland draagt €43 miljoen bij.