Nederland nu in hoge resolutie te bekijken via Google Earth

Ieder plekje in Nederland is sinds maandag in hoge resolutiebeelden te bekijken via Google Earth. De vorig jaar genomen luchtfoto’s zorgen voor een minimale resolutie van veertig centimeter. Dat zegt een woordvoerder van het Belgische bedrijf Aero Data, dat de foto’s met een eigen vliegtuig maakte.

Internetzoekmachine Google maakte voor maandag voornamelijk satellietfoto’s van Nederland, met een beduidend mindere kwaliteit. Nu is het hele land te zien met luchtfoto’s van Aero Data. “De drie grote steden zijn zelfs met een resolutie van twintig centimeter of acht centimeter te zien”, zegt Fred Hagman van Aero Data. Volgens hem zou Nederland wel eens het enige land kunnen zijn dat geheel in hoge resolutie te bekijken is.

Precies een jaar geleden zijn zevenduizend foto’s van Nederland gemaakt. Die zijn gekoppeld tot een bestand van 850 gigabyte. Een resolutie van veertig centimeter wil zeggen dat een stad is verdeeld in blokken van veertig bij veertig centimeter, vertelt Hagman. “Je ziet een auto, maar niet welk type auto. Bij een resolutie van acht centimeter zie je mensen, maar je kunt ze niet herkennen.”

Google Earth startte in juni vorig jaar. Het gratis te downloaden programma toont satellietbeelden en foto’s van de hele wereld. Hoe hoger de resolutie, hoe verder op een gebied kan worden ingezoomd en hoe scherper het beeld.

Bron: Google Earth