ISS heeft nieuwe zonnepanelen gekregen

Twee Amerikaanse astronauten hebben dinsdag tijdens een ruimtewandeling een onderdeel van de energievoorziening van het Internationale Ruimtestation (ISS) aangesloten. Het duo was maandag samen met vier andere astronauten met het ruimteveer Atlantis bij het ISS aangekomen.

Tijdens hun elf dagen durende missie moeten de zes verder bouwen aan het ruimtestation. Dat werk lag bijna vier jaar stil, nadat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA haar ruimteveren na het ongeluk met de Columbia in februari 2003 aan de ketting had gelegd.

De astronauten installeren onder meer twee 73 meter lange zonnepanelen, die de hoeveelheid energie waarover het ISS de beschikking heeft, moeten verdubbelen. Voor de werkzaamheden staan nog twee ruimtewandelingen op het programma.

Als alles volgens plan verloopt, kunnen de zonnepanelen donderdag worden ontvouwd. Zij zullen dan even veel energie produceren als dertig huishoudens op aarde verbruiken. Dit betekent dat in de toekomst zes astronauten tegelijk in het ISS kunnen werken in plaats van drie nu.

De werkzaamheden dinsdag namen meer dan zes uur in beslag. De zonnepalen moesten in de juiste positie worden gemanoeuvreerd en worden vastgeschroefd. Ook moest elektrische bedrading worden aangelegd.

Bron: ANP