Over 5 jaar donkere sterrenhemel in Nederland

Nederlandse gemeenten moeten in de komende vijf jaar een miljoen lantaarnpalen verwijderen of dimmen. De verlichting op de buitenwegen voegt weinig toe aan de verkeersveiligheid. Bovendien ondervinden mens en natuur veel hinder door het teveel aan verlichting.

Dat stellen de Stichting Natuur en Milieu en de Provinciale Milieufederaties maandag. Naast een afname van de overlast moeten de plannen leiden tot energiebesparing. De helft van het gemeentelijk elektriciteitsverbruik komt voor rekening van de openbare verlichting.

Volgens de stichting en de federaties geeft Groningen het goede voorbeeld. De gemeente heeft aangekondigd tussen de 10.000 en 12.000 verlichtingspunten te vervangen door dimbare verlichting.

De oproep aan de gemeenten loopt vooruit op De Nacht van de Nacht op 28 oktober. Tijdens dat evenement houden Stichting Natuur en Milieu en de Provinciale Milieufederaties meer dan honderd activiteiten. Gemeenten en provincies zullen dan bewuster omgaan met licht. Zo zal het provinciehuis in Den Haag zijn lichten doven.

Het gebouw straalt normaal zoveel licht uit dat het door piloten wordt gebruikt als ori├źntatiepunt.

Bron: ANP