Astronauten verliezen opnieuw bout tijdens ruimtewandeling

Het incident gebeurde toen de Canadese astronaut Steve MacLean bezig was om een afdekking te verwijderen van een rotatie-instrument. Steve MacLean en zijn Amerikaanse collega Dan Burbank voeren woensdag de tweede ruimtewandeling uit van de Altantisbemanning die maandag bij het Internationale Ruimtestation ISS arriveerde.

Ze vervolgen de werkzaamheden van dinsdag, toen twee andere collega’s een nieuw segment met twee reusachtige, nog ingeklapte zonnepanelen hebben ge├»nstalleerd.

Om de zonnepanelen voortdurend in de juiste richting van de zon te kunnen draaien, moet een rotatie-instrument in werking worden gesteld en daarvoor dienen zestien sloten en zes teugels ontmanteld te worden. De sloten hielden het instrument op z’n plaats tijdens de lancering van de Atlantis.

MacLean was daarmee bezig toen hij ontdekte dat hij een bout miste. “Ik heb de bout niet zien wegzweven”, vertelde de astronaut tijdens zijn ruimtewandeling die live te volgen is.

Later brak MacLean ook nog een stuk gereedschap waarmee hij aan het werk was. Hij wist de gebroken delen te bemachtigen voordat ze wegzweefden.

Dinsdag verloor astronaut Joe Tanner al een soortgelijke bout, springveer en een dop, onderdelen die niet meer achterhaald konden worden. Het verliezen van dergelijk ‘ruimteafval’ is in potentie gevaarlijk omdat ze cruciale onderdelen van het ruimtestation kunnen beschadigen.

De kans daarop acht de NASA echter klein. In het verleden hebben astronauten tijdens ruimtewandelingen wel meer spullen onverhoeds laten wegzweven. Zo ging in juli tijdens de missie van de Discovery een werktuig van 35 centimeter verloren.

De ruimtevaarders hebben hun werkzaamheden woensdag na het verliezen van de bout voortgezet en inmiddels zijn alle sloten ontmanteld.

Later vandaag zal het ‘Solar Alpha Rotary Joint’, zoals het nu bevrijde instrument heet, worden getest. Als alles goed gaat, volgt donderdag het ontvouwen van de nieuwe 73 meter lange zonnepanelen.

Bron: Planet.nl