Mars Reconnaissance Orbiter in baan om planeet Mars

Vanaf nu kan je hoog gedetailleerde foto’s verwachten van NASA’s Mars Reconnaissance Orbiter, een nieuwe sonde die in augustus 2005 gelanceerd werd richting planeet Mars. MRO heeft enkele dagen geleden na enkele maanden zijn permanente baan om de planeet succesvol gevestigd. De sonde zal het oppervlak van Mars bestuderen om landingsplaatsen te vinden voor toekomstige missies van de NASA, zowel bemande als onbemande missies.

Om de 26 maanden is de afstand tussen onze planeet en de buurplaneet Mars kleiner. NASA kreeg in die maanden een ideale kans om een ruimtesonde naar Mars te sturen. In 2001 lanceerde de NASA de sonde Mars Odyssey om het klimaat van Mars te bestuderen. Twee jaar later begonnen de twee Marsrovers Spirit en Opportunity aan hun verkenningstocht op het oppervlak van Mars, en ontdekte verschillende nieuwe dingen op de oppervlakte van de Rode Planeet.

NASA heeft in de afgelopen zomer, om precies te zijn op 11 augustus 2005 één van de meest belovende missies ooit richting planeet Mars gelanceerd. De Mars Reconnaissance Orbiter werd aan het einde van de zomer gelanceerd met behulp van een Atlas-V raket vanuit het Amerikaanse lanceerplatform Cape Canaveral in de staat Florida.

NASA heeft wel met een aantal dingen rekening gehouden na enkele mislukte landingen op Mars, en zal deze kennis gebruiken voor de Mars Reconnaissance Orbiter. De missie gaat het landschap van de Rode Planeet grondig onderzoeken om zo toekomstige landingsplaatsen te zoeken voor zowel bemande en onbemande ruimtemissies. De sonde zal in een speciale baan om Mars cirkelen zodat de sonde het oppervlak nog gedetailleerder dan ooit tevoren kan fotograferen en bestuderen. Maar dat is niet het enige gunstige, want de sonde zorgt ook voor betere communicatie tussen de Marsrovers Spirit en Opportunity die zich op dit moment al op Mars bevinden. Met enkele nieuw ontwikkelde wetenschappelijke instrumenten aan boord zal de Mars Reconnaissance Orbiter hopelijk een heleboel vragen over Mars beantwoorden. NASA wil namelijk meer duidelijkheid over het klimaat, de geologische geschiedenis van Mars en over de mogelijke aanwezigheid van leven op Mars.

Twee instrumenten die zich bevinden op de sonde, de ‘Mars Climate Sounder’ en de ‘Mars Color Imager’ zullen ons niet alleen meer over de dunne dampkring en het weer van de Rode Planeet leren, maar ook over hoe het klimaat verandert van seizoen tot seizoen.

De ‘Context Camera’ zal breedbeeldfoto’s maken van de gebieden die de ‘High Resolution Imaging Camera’ zal nemen. Dit is nodig omdat de hoge resolutiecamera van de Mars Reconnaissance Orbiter details kan zien zo ‘groot’ als een ‘koffietafeltje’, en het anders onmogelijk zou zijn om een deel van de oppervlakte te gaan onderzoeken.

Met de nieuwe Mars Reconnaissance Orbiter zullen we in de toekomst gebieden op Mars enorm gedetailleerd kunnen waarnemen, die te gevaarlijk zijn voor een mens of robot. Maar het grootste doel van de NASA is nog altijd om meer te weten te komen over Mars, om later nog uitgebreidere missies naar Mars te sturen.

Bron: Space.com